Rook jij even een sigaret, buiten in de zon, tijdens een wandeling of als je wacht bij de bushalte? Dat is je eigen keuze. Maar wat gebeurt er daarna met je peuk? Veel mensen gooien hem achteloos op de grond, in de goot of in het gras. Een klein gebaar dat weinig lijkt voor te stellen – maar wist je dat zo’n peuk jaren in de natuur blijft liggen en flink wat schade aanricht?
Een klein gebaar met grote impact
oor veel rokers is het weggooien van een peuk op de grond een automatisme. Peuken verdwijnen immers snel uit zicht – ze zijn klein, smeulen even na en lijken onschuldig. Maar schijn bedriegt. Een sigarettenfilter is gemaakt van celluloseacetaat, een soort plastic dat niet biologisch afbreekbaar is. Zo’n filter kan jaren in de natuur blijven liggen. Ondertussen komen giftige stoffen als nicotine, lood en teer vrij in de bodem en het water.
Milieuvervuiling en dierenleed
Elk jaar belanden wereldwijd miljarden peuken in de natuur. Ze zijn zelfs het meest gevonden afval op stranden. Dieren zien de peuken soms aan voor voedsel. Vogels, vissen en andere dieren kunnen eraan sterven. Daarnaast vervuilen peuken het grondwater en hebben ze een negatieve invloed op planten.
Hoeveel sigarettenpeuken liggen er gemiddeld in Nederland?
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 10 miljard sigaretten gerookt. Naar schatting belandt tweederde van de peuken op straat of in de natuur. Dat zijn dus zo’n 6 à 7 miljard peuken per jaar. Uit metingen blijkt dat op sommige drukke plekken – zoals rond stations, winkelgebieden en uitgaanslocaties – er honderden peuken per vierkante meter kunnen liggen. In parken, bossen en duingebieden zijn ze eveneens talrijk aanwezig, vaak moeilijk zichtbaar, maar wel schadelijk voor het ecosysteem.
Gooi ze gewoon niet meer op de grond
Elke weggegooide peuk telt. Of je nu op een terrasje zit, op het strand ligt of een wandeling maakt: gooi je peuk in de prullenbak, neem een zakasbakje mee of doof ’m op een veilige plek. Het is echt een kleine moeite – en het maakt een groot verschil. Voor de natuur, voor dieren, voor jezelf én voor de generaties na ons.